Lowlands-L Members' Gallery
Lowlands-L : "My Lowlands" -- List members sharing their discoveries, ideas and feeling

Frontpage

Members' works
Mark Brooks
Sandy Fleming
Reinhard F. Hahn
Hannelore Hinz
Arthur A. Jones
Jakob Liek
Thomas Mc Rae
Tomás Ó Cárthaigh
Andrys Onsman
Wesley Parish
Pat Reynolds
Arend Victorie
Marsha Wilson

The Pin Wall

THIS SERIES:

Contents

Poems
Short Prose
Translations
Songs
Music
Performance
Pictures
Video
For Children

Contact
Disclaimer

OTHER SERIES:

Lowlands-L

Facebook
Offline Resources
Lowlands Shops
  · Canada
  · Deutschland
  · France
  · 日本 Japan
  · United Kingdom
  · United States
Anniversary
Travels
Traditions
The Crypt
History
Language Tips
Members’ LinksNaar de werken van Jakob Liek
Klik op de titels hieronder.
Proza (in het Zeeuws):
· Kinderjaeren 
· Oorlogsjaeren 
· Dienke over dieken
· Sturmvloed 1953 en
  daenae

Jakob Liek

Vlissingen, Zeeland, Nederland

[English] [Nederlands] [Zeêuws]   

Mijn naam is Jakob (Jaap) Liek. Ik ben geboren in 1929 in Zonnemaire op Schouwen-Duiveland in Zeeland, de mooiste en zonnigste provincie van Nederland. Als kleine jongen ging ik dikwijls met mijn vader mee. Als dorps-timmerman werkte hij ook wel eens aan een duiker of de beschoeiing van haventje van ons dorp. Op Zondagmiddag maakten we dikwijls een wandeling over binnendijken langs kreken tot aan de zeedijk langs de Grevelingen.

Na de Map of Zeelandic and West Flemishlagere school ging ik naar de H.B.S. in Zierikzee. In februari 1944 moesten we evacueren, omdat ons eiland door de Duitsers werd geïnundeerd. We vonden onderdak bij familie in Yerseke. We maakten daar de Slag om de Schelde mee, die 85 dagen duurde. Er vielen, vooral in Zeeuws Vlaanderen en Walcheren, veel slachtoffers. Hele dorpen werden totaal verwoest en ook Vlissingen werd zwaar beschadigd.

Yerseke werd op 27 Oktober 1944 bevrijd door de Canadezen. Walcheren, werd zwaar door de Duitsers verdedigd als slot op de Schelde. Om het te veroveren was het nodig het hele eiland te inunderen door bombardementen op de dijken. Daarna volgden landingen bij Vlissingen en Westkapelle , waarbij naast veel militairen ook veel burger-slachtoffers vielen. Ook de zware, dagenlange gevechten bij de Sloedam tussen Zuid Beveland en Walcheren eisten veel slachtoffers.

Uiteindelijk werd heel Zeeland tot de Ooterschelde bevrijd en kregen de konvooien met oorlogsmateriaal toegang tot Antwerpen, de eerste grote haven in West Europa die bijna onbeschadigd in geallieerde handen viel. Het lot van het Derde Rijk was daarmee bezegeld.
Ons eiland bleef echter nog tot mei 2005 in Duitse handen. In juni viel het droog en moesten we opnieuw beginnen op een leeggeplunderd, verwoest, kaal eiland.

Ik ging weer terug naar mijn school in Zierikzee, waar ik in 1948 mijn diploma haalde. Daarna bezocht ik de M.T.S. (nu H.T.S.) in Dordrecht waar ik in 1952 mijn diploma weg- en waterbouwkunde behaalde. Ik kreeg een baan bij de Rijkswaterstaat in Zierikzee en door de Ramp op februari 1953 was ik druk bezig met het dijkherstel.
Het uitzicht vanuit het appartement van familie Liek op de Boule-
vard in Vlissingen op 22 October 2007 (Foto ©2007, J. Liek)

Omdat ik meer van de natte waterbouw wilde weten vertrok ik in September naar de Technische Hogeschool (nu Technische Universiteit) in Delft.Bij mijn afstuderen in 1958 bij de professoren Jansen en Thijsse bood de laatste mij een baan aan bij het Waterloopkundig Laboratorium "De Voorst" in de Noord Oost-polder. Zodoende vertrok ik samen met mijn echtgenote en oudste zoon naar Emmeloord. Bij het lab kreeg ik de modellen van de afsluiting van de Lauwerszee en het Zuid Sloe toegewezen. Na het gereed komen van het onderzoek ging ik dat laatste model "achterna" en vertrok naar Vlissingen. Ik werkte achtereenvolgens bij Rijkswaterstaat, H.T.S. en Provinciale Waterstaat.

In 1982 werd ik afgekeurd wegens hart problemen. Ik werd daarna software ontwikkelaar; ik maakte verschillende civiel-technische programma's en gebruikte daarvoor de computertaal C.
Enkele jaren terug heb ik HTML geleerd. Ik gebruik deze taal om web-sites te maken waarop ik vooral artikelen over waterbouw en ontpolderen publiceer. Daarover is meer te vinden bij oostgat.googlepages.com en sardijngeul.googlepages.com.

Ik woon, zeer tot mijn genoegen, samen met mijn vrouw op de Vlissingse Boulevard.
Onze vier zonen hebben (zonder enige pressie) dezelfde studierichting als hun vader gekozen en wonen dichtbij, verspreid over Zeeland, noordelijk van de Westerschelde.
© 2005, Lowlands-L • ISSN 189-5582 • LCSN 96-4226 • All international rights reserved.
Lowlands-L Online Shops: Canada · Deutschland · France · 日本 · UK · USA